Dit zijn de meest voorkomende onkruidsoorten in je gazon

 In Wonen

Brandnetels, boterbloemen, paardenbloemen en klaver: het is allemaal onkruid dat een vervelende plaag in je gazon kan vormen. Gelukkig bestaan er allerlei manieren om dit soort onkruid te bestrijden. Toch kan onkruid soms ook best mooi zijn! Maar hoe herken je onkruid? In dit artikel leggen we het uit!

Wat is onkruid en hoe herken je het?

Onkruid is eigenlijk simpelweg een ongewenste groep planten in de tuin, die de vervelende eigenschap heeft om andere planten te overwoekeren. Toch kan onkruid soms best mooi en schattig zijn en je gazon flink opfleuren! Als je de groei van deze “mooie” onkruidsoorten in de hand kunt houden, dan kan onkruid dus een gewenste toevoeging in je tuin zijn. Daarnaast zijn veel soorten onkruid ook nog eetbaar, dus heeft het ook nog eens een nuttige functie.

Paardenbloem

De Taraxacum officinale (paardenbloem) is een bekend soort onkruid. Je herkent ze meteen uit duizenden door de gele kleur! Als je eenmaal paardenbloemen in je gazon spot en je wil deze eigenlijk niet in je tuin hebben, dan kun je ze maar beter meteen aanpakken. De lange wortel moet je volledig verwijderen, want als je deze niet goed weghaalt, dan groeit hij het jaar erop gewoon weer terug. Er zijn speciale paardenbloemstekers of penwortelstekers te koop om de klus makkelijker te maken.

Kweekgras

De Elymus repens oftewel kweekgras herken je aan de platte lichtgroene bladeren die aan de stengels groeien. Deze grassoort komt vaak voor in gazons. Gelukkig is kweekgras makkelijk te bestrijden door je gazon te maaien. De pollen kun je ook uitsteken, zodat ze zich niet verder kunnen verspreiden.

Straatgras

De Poa annua of straatgras is een grassoort met een lichtgekleurde en brede bladschede. Straatgras komt heel vaak in tuinen voor en je kunt dit onkruid bestrijden door ze zo kort te maaien dat de korte lengte de groei belemmert. Daarna moet je het straatgras met wortel en al verwijderen. Groeit straatgras tussen de tegels? Dan kun je het ook bestrijden met kokend heet water of afbranden met een speciale daarvoor bedoelde brander.

Madelief

De Bellis perennis oftewel madelief is voor veel mensen een teken dat de lente begint. De blaadjes vormen een stevige rozet en de bloemetjes groeien eigenlijk het gehele jaar door. Madeliefjes doen hun naam eer aan, want ze zien er heel lief uit. Vergis je echter niet! De rozetten van de madelief kunnen een grasveld namelijk op de lange termijn laten verstikken.

Boterbloem

De gele boterbloem (Ranunculus) ziet er prachtig uit en is dol op een mineraalrijke ondergrond. Boterbloemen kunnen echter gevaarlijk zijn voor de rest van je tuin, omdat de wortels van de boterbloem een stofje uitscheiden dat de groei van andere planten belemmert. Boterbloemen vormen dichte pollen die je met een schepje of spa moet uitspitten en ze groeien van mei tot juli.

Aanbevolen Berichten
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Begin hier met typen en druk op enter om te zoeken.

CV-ketel