Maak je zwembad klaar voor de lente!

 In Lifestyle

De zon laat zich in de lente steeds meer zien, dus wordt het ook weer tijd om het zwembad in de tuin een grote voorjaarsbeurt te geven. In dit artikel leggen we je het stappenplan uit en kun je lezen hoe je je zwembad helemaal klaar voor de lente- en zomermaanden maakt!

Stap 1: Geef het zwembad een globale schoonmaak

Als eerste moet je al het grove vuil verwijderen. Dit doe je met een oppervlaktenet en een bodemschepnet. Door grote stukken vuil nu alvast te verwijderen, voorkom je dat de afvoer verstopt raakt bij stap 2.

Stap 2: Het zwembad leeg laten lopen

Na de eerste stap laat je het zwembad helemaal leeglopen. Dit is belangrijk omdat je in een leeg bad ook de kalkaanslag en ander hardnekkige vuil kan verwijderen van de bodem en de wanden. Het zwembad moet compleet leeggelopen zijn, zodat de schoonmaakmiddelen effectief kunnen werken. Een leeg zwembad biedt daarnaast ook een goede basis voor nieuw en schoon zwembadwater, dat je meteen zonder problemen kunt reinigen.

Stap 3: Reinig de basis

Je gebruikt een basisreiniger voor het schoonmaken van de wanden en de bodem. Deze basisreinigers hebben een zure basis die effectief is voor het verwijderen van aangekoekte viezigheid zoals kalkaanslag. Zure reinigers bijten niet in kunststof, maar houd er wel rekening mee dat deze niet in aanraking mogen komen met materialen die gevoelig zijn voor zuur. Kijk dus uit met marmeren of armaturen oppervlakten. Basisreinigers meng je altijd met water in een verhouding van 1:3 tot 1:10 en de verhouding hangt af van hoe vies het zwembad is. Dit mengsel breng je vervolgens aan op de bodem en de wanden van het zwembad, waarna je het goed moet inwrijven. Het mengsel moet ongeveer vijf tot tien minuten inwerken en daarna moet je het nogmaals insmeren. Tenslotte spoel je alles goed af met water.

Instructies basisreiniger:

  • Gebruik uitsluitend een zachte spons of een borstel die speciaal bedoeld is om zwembaden mee schoon te maken.
  • Laat de basisreiniger niet helemaal indrogen. Vijf tot tien minuten laten inwerken is voldoende.

Stap 4: Verwijderen van hardnekkig vuil

Zit er vettigheid of roet aangekoekt in de zwembadranden? Dan kun je dit het beste verwijderen met een speciale reiniger bedoeld voor zwembadranden. Deze reiniger is alkalisch (in tegenstelling tot de basisreiniger), dus is het uitermate geschikt om viezigheid zoals vet, roet of cosmetisch vuil schoon te maken. Het alkalische schoonmaakmiddel kun je gewoon puur aanbrengen of een beetje verdunnen met water. De zwembadrand moet eerst vochtig gemaakt worden, waarna het schoonmaakmiddel kan inwerken. Spoel het daarna direct af met water. Als er nog steeds viezigheid achterblijft in de zwembadrand, dan moet je deze stappen nog een keer herhalen.

Stap 5: Alles naspoelen

Na het reinigen moet het zwembad goed nagespoeld worden, want anders gaat het water misschien bubbelen en schuimen als je het bad met vers zwembadwater vult. Let er verder ook op dat je alleen maar speciale reinigingsmiddelen specifiek bedoeld voor zwembaden gebruikt en dus niet met huishoudelijke reinigingsmiddelen aan de slag gaat. Huishoudelijke reinigingsmiddelen kunnen namelijk het effect van de onderhoudsmiddelen voor het water beïnvloeden.

Instructies:

Check eerst of het filterzand in de filterinstallatie eventueel vervangen moet worden voordat je het zwembad met zwemwater vult. Na het vullen volgt er een chloorshock of een basis-desinfectie van dit zwemwater. Wacht vervolgens een aantal dagen voordat je overgaat tot het reguliere wateronderhoud:

  • Controleer geregeld of de pomp wel draait en of de filters nog wel schoon zijn.
  • Maak eenmaal per week het zand schoon door de filters terug te spoelen.
  • Check bij elke reinigingsstap of de pH-waarde nog optimaal is (doe dit bij voorkeur minstens eenmaal per week).
  • Gebruik regelmatig een schepnet of bodemzuiger om bladeren en ander grof vuil uit het water te houden.

Bron: zwembad-overkapping.com

Recente berichten
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Begin hier met typen en druk op enter om te zoeken.

klok